"Gyertyafény, szép remény
Karácsonyi sütemény."
Weöres Sándor: Téli nyalánkságok
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
15 dkg Rama margarin
8 dkg cukor
8 dkg darált dió
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
Összegyúrni, majd néhány óráig pihentetni, vékonyra nyújtani. Pogácsa szaggatóval kerek lapokat szúrunk ki, és sütőlemezre rakjuk. Előre melegített sütőbe tesszük, de sütés közben a lángot mérsékeljük.
Világosra sütjük, és még melegen késsel fejtjük le a sütőlemezről. Málnával, ribizkével összeragasztjuk a két lemezt.
Két evőkanál kakaót símára keverünk két evőkanál cukorral, meg egy kevés vízzel.
Sűrűre főzzük, és tűzről levéve beledobunk 2-3 dkg vajat. Ha a vaj elolvadt, bevonjuk vele a süteményt, és mindegyikre egy darab diót teszünk.
2 nap alatt a csokoládémáz teljesen megszikkad.
A receptet szó szerint írtam le, ahogy a papíron szerepel. Nekem könnyű, hiszen ezen süti mellett nőttem fel, így számomra semmi sem szorul belőle magyarázatra. Egyedül még soha sem csináltam meg, idén fogok debütálni, ezért majd karácsony után fogom tudni a saját szavaimmal is megírni, egyenlőre csak néhány kiegészítést tennék:
- az összeragasztás lekvárral történik, amely lehet bármilyen, baracklekvárral is csuda finom tud lenni
- érdemes nem a sütőlemezre tenni a korongokat, hanem sütőpapírra, de mi már modern konyhatündérek vagyunk
- a pogácsaszaggató mérete: átmérője kb 7 cm
20 dkg finomliszt
15 dkg Rama margarin
8 dkg cukor
8 dkg darált dió
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
Összegyúrni, majd néhány óráig pihentetni, vékonyra nyújtani. Pogácsa szaggatóval kerek lapokat szúrunk ki, és sütőlemezre rakjuk. Előre melegített sütőbe tesszük, de sütés közben a lángot mérsékeljük.
Világosra sütjük, és még melegen késsel fejtjük le a sütőlemezről. Málnával, ribizkével összeragasztjuk a két lemezt.
Két evőkanál kakaót símára keverünk két evőkanál cukorral, meg egy kevés vízzel.
Sűrűre főzzük, és tűzről levéve beledobunk 2-3 dkg vajat. Ha a vaj elolvadt, bevonjuk vele a süteményt, és mindegyikre egy darab diót teszünk.
2 nap alatt a csokoládémáz teljesen megszikkad.
A receptet szó szerint írtam le, ahogy a papíron szerepel. Nekem könnyű, hiszen ezen süti mellett nőttem fel, így számomra semmi sem szorul belőle magyarázatra. Egyedül még soha sem csináltam meg, idén fogok debütálni, ezért majd karácsony után fogom tudni a saját szavaimmal is megírni, egyenlőre csak néhány kiegészítést tennék:
- az összeragasztás lekvárral történik, amely lehet bármilyen, baracklekvárral is csuda finom tud lenni
- érdemes nem a sütőlemezre tenni a korongokat, hanem sütőpapírra, de mi már modern konyhatündérek vagyunk
- a pogácsaszaggató mérete: átmérője kb 7 cm
No comments:
Post a Comment