Thursday, November 6, 2008

Karalábés pirog

Hozzávalók (6 személyre):
- 1/2 kg búzaliszt
- 4 dkg élesztő
- 1/8 l langyos víz
- 1/8 l olaj
- 1 tojássárgája
- só
***
- 1 kg karalábé
- 15-15 dkg lágy juhsajt és reszelt ementáli/juhtúró (de szerintem 30 dkg trappistával is finom:)
- 2 csokor petrezselyemzöld
- 2 csomó metélőhagyma (én egy közepes fej vöröshagymát használtam)
- 3 ek tejföl
- 1 tojás
- 4 ek szezámmag (ezt meg kifelejtettem:)
- só, bors, reszelt szerecsendió
- 1 tojásfehérje

A tésztához a lisztet tálba öntjük, és a közepébe mélyedést formálunk. Az élesztőt szétmorzsoljuk, a vájatba tesszük, 2 evőkanál langyos vízzel és a széléről egy kis liszttel elkeverjük. Ezt a nyers tésztát lefedve, meleg heylen 15 percig kelni hagyjuk.
A maradék langyos vizet, az olajat, a tojássárgáját és a sót hozzákeverjük. A tésztát addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz. Szobahőmérsékleten lefedve hagyjuk tovább kelni, amíg a térfogata meg nem kétszereződik.
Eközben a töltelékhez meghámozzuk és lereszeljük a karalábét, érdemes egy kicsit a levét is kinyomkodni. Lereszeljük a sajtokat, és apróra aprítjuk a hagymát és a petrezselymet.
Mindezeket a hozzávalókat öszekeverjük a tejföllel, egy tojással és a szezámmaggal, valamint megfűszerezzük.
A tésztát újra átgyúrjuk és 6 részre osztjuk. Lisztes deszkán mindegyikból kerek vékony lapot nyújtunk ki. (Így gigányi pirogokat kapunk. Ha kisebbeket szeretnénk, érdemes a tésztát egyben kinyújtani és úgy szaggatni belőle köröket, pl poharat vagy tányért körberajzolva.) További 15 percig kelesztjük.
Mindegyik tésztalapra karalábés tölteléket halmozunk. A szélét megkenjük tojásfehérjével. A tésztalapokat félbehajtjuk, a pirogokat fehérjével megkenjük és fogvájóval többször megszurkáljuk.
kizsírozott sütőlemezre pakoljuk őket és 200 fokon 40-50 perc alatt megsütjük.

No comments: